Clintisimmo Z nakomelingen winnen de Belgian Free Jump Tour

fokprodukten in de kijker, nieuws, Vrijspringen

De winnaars van de eerste editie van de ‘Belgian Free Jump Tour powered by Emerald’ zijn bekend! Na drie manches in Ghlin (Wallonië), Moorsele (West-Vlaanderen) en Ternat (Vlaams-Brabant) zijn de eerste winnaars van deze nieuwe competitie gekend.

Drie organisatoren, met AHECS, BWP Leiestreek en Jonge Fokkers Wambeek, sloegen een half jaar geleden de handen in elkaar om een nieuwe competitie vrijspringen op poten te zetten.

De opzet ervan was om de fokkerij te promoten en een platform te creëren waar de fokkers hun paarden konden verkopen.

De Tour begon eind augustus met de manche in Ghlin, twee weken later werd er gesprongen in Moorsele en op 11 november was er de finale in Ternat.

Dankzij hoofdsponsor Emerald was er in deze Tour maar liefst 5.000 euro te verdelen onder de laureaten en dit bovenop de prijzenpot die elke organisatie tijdens hun manches hadden voorzien. De winnaars gingen naar huis met een cheque van 500 euro.

De reeks voor 2-jarigen werd overduidelijk gewonnen door Caristello Jp Z (Clintissimo Z x Popcorn) van Jonas Sunaert en uit de fokkerij van de familie Poelmans. Hij won met een totaal van 134 punten. Caristello Jp Z begon met een 9e plaats in Ghlin, behaalde een 5e plaats in Moorsele en klasseerde zich op de 2e plaats in Ternat.

Met 115 punten behaalde de BWP merrie Orfana van de Ultrahoeve (Dakar VDL x Jetset-D) van fokker en eigenaar Noella Van Den Neucker een tweede plaats. Sophie Germis eindigde op de derde plaats (90 punten) met de BWP’er Opus One (Diamant de Semilly x Darco). Opus One werd gefokt door Jacques Corstiens. Als veulen werd hij op de BWP Auction Antwerp verkocht voor 14.000 euro.

Bij de 3-jarigen kregen we net als in de andere reeks een zoon van Clintissimo Z als eindwinnaar. Het was Capteyn TD Z (v.m. Verdi) van fokker en eigenaar Tommy Dermaut en Kevin Hollevoet die in de finale de eindoverwinning op zijn naam wist te schrijven. Capteyn TD Z zijn Tour begon met een 10e plaats in Ghlin, winst in Moorsele en een 5e plaats in Ternat. Dit leverde hem een score op van 135 punten.

 

Met amper 1 punt verschil eindigde de sBs hengst Hollywood du Houssoit (Dayton Sitte x Carnac Del Follee) van fokker en eigenaar Nicolas Boudrenghien op de tweede plaats. De BWP’er Nilton Van Ter Moude (L’Arc De Triomphe x Cassini I), die voor aanvang van de finale in Ternat aan de leiding stond, eindigde uiteindelijk op de derde plaats. ‘Van Ter Moude’ is de fokkerij van Claude Demets.

Na afloop van de finale konden de drie organisatoren alvast tevreden zijn over de opzet van deze Tour. Want winnaar Capteyn TD Z werd meteen verkocht aan Sportstal Vanderhasselt.

Kristof De Pauw, voorzitter van de Tour: “We zijn tevreden over het verloop van deze eerste editie. Er was meteen veel belangstelling van de deelnemers en we zijn in ons opzet geslaagd om een platform voor de fokkers te creëren om hun paarden te kunnen verkopen. Volgend jaar komt er zeker een vervolg op dit concept.”

Axel Verlooy, sponsor van de Tour namens Emerald: “Deze Tour was een mooi initiatief van de drie organisaties. Het ging hier om drie wedstrijden die perfect georganiseerd waren en waar er paarden van hoge kwaliteit aan de start kwamen.


Bon Foto’s: Foto Royal