Jonge Fokkers maken zich op voor record editie

nieuws, Vrijspringen

De inschrijvingen zijn afgesloten en de ‘krantjes’ zijn in druk … De Jonge Fokkers maken zich op voor hun zevende editie van de ‘National Free Jump Contest powered by STX’ van komende zondag 11 november bij Sportstal Vanderhasselt in Ternat.

Net geen 200 deelnemers zullen er aan de start komen van 2- en 3-jaar oud. Vorig jaar was er al een nieuw deelnemersrecord van 185 starters.
Opvallende vaststelling is dat er niet alleen meer paarden zijn, maar ook bij de pony’s is er een grote stijging.

 

Jury met veel ervaring

Speaker Louis De Cleene krijgt naast zich het gezelschap van vijf juryleden die in twee verschillende teams (voor- en namiddag) zullen jureren. Namens het Selle Francais stamboek zal Henry Brugier zetelen in de jury. Hij zal worden bijgestaan door Herman Van Den Broeck en Tim Van Tricht. Herman is al enkele jaren lid van de BWP hengstenkeuring jury en Tim zal daar in januari ook voor het eerst deel van uitmaken. Daarnaast is Herman er voor de zevende keer op rij bij in de jury. Johan Bijloos is er voor het tweede jaar op rij weer bij, terwijl Erik De Winter voor het eerst naar Ternat afzakt. Hij leverde dit jaar de Siegerhengst op de BWP hengstenkeuring. Tot slot is er ook een jonge paardenspecialist ruiter in de jury met meervoudig cyclus winnaar en Belgisch kampioen Dieter Laheyne.

 

Iedereen heeft prijs

De bijna 200 deelnemers zullen niet met lege handen naar huis gaan. Elke deelnemer krijgt een grote zak wortelen en in samenwerking met Stal D’Ive een waardebon voor de bekende ‘Dominick’ paardendekens. Er is ook een prijzenpot ter waarde van 7.500 euro. Voor elke reekswinnaar (ook bij de pony’s) zal hengstenhouderij Dekens een gratis dekking schenken. De drie Belgische stamboeken (BWP, sBs en Zangersheide) geven een deken aan hun beste stamboekvertegenwoordigers. Lieven Hendrickx Horse Supplements en Epplejeck zorgen voor de verschillende naturaprijzen.

 

Meer luxe voor het publiek

Het publiek zal tijdens deze zevende editie op allerlei manieren het gebeuren in de piste kunnen volgen. Er zijn verschillende zit- en staantribunes voorzien. De paarden worden ook gefilmd en op vijf verschillende grote TV schermen uitgezonden (geen live uitzending via internet).

 

Belgian Free Jumptour powered by Horseman

Deze wedstrijd is ook meteen de finale van de BFJ die aan zijn derde editie toe is. De Belgian Free Jumptour is een samenwerking tussen de wedstrijden vrijspringen in Ghlin, Moorsele en Ternat. De voorbije jaren bewees dit criterium al haar opzet door een grote afzetmarkt te creëren voor de deelnemers. Zo investeerde Gilbert De Roock vorig jaar in de winnaar van de manche in Ternat en kocht Sportstal Vanderhasselt er een jaar eerder de eindwinnaar van de BFJ.

 

Jonge Fokkers krant

Ter plaatse zal er opnieuw een ‘Jonge Fokkers’ krant zijn met meer info over de deelnemers, reportages met fokkers en zoveel meer …

De deelnemers (startlijst) is alvast hier terug te vinden.