Fokprodukten in de kijker

 • Fokkerij Van Klapscheut is de grote winnaar van het vrijspringen in Zellik

  Nakomelingen van Calief Topfok, Grand Slam VDL, Q-Chacco Blue van Essene en Orak D’Hamwyck leveren de winnaars op het vrijspringen van de Jonge Fokkers.

  Afgelopen zaterdag stond in Zellik de elfde editie van de National Free Jump Contest op het programma. Aan de start kwamen een 180-tal jonge springpaarden en pony’s.

  Bij de pony’s ging de overwinning naar Cooper VPZ (v. Calief Topfok) van Wesley Pikaerts. Caesar van Estelle Cobbaert werd tweede voor Ocean van Duyversputten (v. Romeo van de Groenweg). Van Duyversputten is de fokkerij van Lieve Blindeman.

  Na winst op de BWP Fokkerijdag vorige maand wist de BWP merrie Velina van de Ultrahoeve (v. Grand Slam VDL) ook nu weer te winnen. Het fokproduct van Noella Van Den Neucker won de reeks voor vrouwelijke 2-jarigen. Victoria Van Klapscheut (v. Fantomas de Muze) van BVBA Mivaro behaalde een tweede plaats. De derde plek ging naar Vienna van het Groene Dak (v. Reborn de Muze) uit de fokkerij van Peter De Meyts.

  De reeks voor mannelijke 2-jarigen werd gewonnen door Arno Mary zijn fokproduct Vagabond van Winnik (v. Q-Chacco Blue van Essene). De BWP hengst won dit voorjaar ook al op de wedstrijd van BWP Wambeek. Valentino DC (v. Eldorado van de Zeshoek) van Rudy De Cooman eindigde op een tweede plaats. Voor Vincio-Blue van ’t Vijverland (v. Le Blue Diamond van ’t Ruytershof) was er een derde plaats. Maarten De Schamphelaire is de fokker van deze hengst.

  Bij de 3-jarigen ging de top drie volledig naar de fokkerij van de familie Van Rossem. Oscar Van Klapscheut Z (v. Orak D’Hamwyck) won deze reeks. Vorig jaar won de familie Van Rossem ook al bij de 2-jarigen met een andere nakomeling van Orak D’Hamwyck. Ucsi Van Klapscheut (v. Colman) werd tweede. Haar moeder Noriana van Klapscheut (v. Hos d’O) won in 2016 deze reeks. De derde plaats was weggelegd voor Virtuose van Klapscheut Z (v. Vagabond de la Pomme), een dochter van Uriana van Klapscheut.

  Klik hier voor alle uitslagen.

   

 • Sportstal Vanderhasselt in Ternat vormde voor het achtste jaar op rij het decor voor de National Free Jump Contest powered by STX!

  De organisatie van deze wedstrijd vrijspringen lag afgelopen maandag (11 november) in handen van de Jonge Fokkers. Voor deze achtste editie mochten zij maar liefst 220 pony’s en paarden van 2- en 3 jaar oud verwelkomen.

  De jury’s van dienst waren Herman Van Den Broeck, Johan Bijloos, Nick Vrins en Stijn Van Campenhout.

   

  Stal Prinseveld wint voor het tweede jaar op rij

  Om 7u30 begon de reeks voor pony’s met een mooi aantal van 16 deelnemers. De overwinning ging daarin voor het tweede jaar op rij naar Stal Prinseveld. Zij wonnen deze reeks met Maelyn van de Ijsseldijk (v. Zodiak). De tweede plaats was voor Uno van ’t Mientje (v. Cyklon Texass) van Leentje Van Belleghem. Voor Uli van Duyversputten (v. Calypso van de Vondelhoeve) van Van Eetvelde – Blindeman was er een derde plaats. De fokkerij van Stal Prinseveld leverde met Viento Prinseveld DSC (v. Konquistador van Orchids) en Velvet Prinseveld DSC (v. Borghof’s Gentle Gerwin) de nummers vier en vijf. Velvet is in eigendom van Estee en Ella Bomeré.

   

  Kato T Z levert de nummer één en twee bij de 2-jarigen

  Bij de vrouwelijke 2-jarigen was de BWP merrie Renske van ’t Hagenhof (v. Balou du Rouet) de beste. Renske werd gefokt door Patrick Laheyne uit de Echo van ’t Spieveld dochter No-Nonsense van ’t Roosakker. Zij is op haar beurt een kleindochter van Atoucha van ’t Roosakker.
  Royal Kontoki AB De Barisy (v. Kato T Z) van Bart Hautman volgde op de tweede plaats. Haar moeder is Kadinska de Barisy die met Brent Gaublomme op 1m40 niveau actief is.
  De sBs merrie La Cherie M-G C Leuze (v. Couleur Latour SF) van Marie-Guy Chanoine nam de derde plaats voor haar rekening. Toulon en Chacoon Blue leverden de nummers vier en vijf met Rosie O’Phir (fokker Peter Wulteputte) en Rosy vd Bisschop (fokker Tom De Craene).

   

  Hengstenhouderij Dekens leverde de winnaar bij de mannelijke 2-jarigen met Rakker van den Dael, eveneens een zoon van Kato T Z. De voor BWP goedgekeude Kato T Z kreeg zijn opleiding van Frederik Dekens en zien we sinds begin dit jaar internationaal aan het werk met Christophe Vanderhasselt. Rakker zijn moeder is Inaki van den Dael die met Frederik Dekens op 1m45 niveau actief is.
  De tweede plaats was voor Rambo van ’t Zorgvliet (v. Cicero Z van Paemel) van fokker Jerry Braeckevelt. Rolex van de Rechri, een zoon van Le Blue Diamond van ’t Ruytershof, uit de fokkerij van Remi de Bock, eindigde op de derde plaats. Rakker van Klapscheut (v. Mugano van Klapscheut – fokker BVBA Mivaro) en Rocky van ’t Verlorenkost (v. Eldorado van de Zeshoek – fokker Siegfried Haeghebaert) werden vierde en vijfde. Rocky won vorige maand het vrijspringen in Moeskroen.

   

   

  Dochter van Denzel van ’t Meulenhof wint bij de 3-jarigen

  Net voor 22 uur werd Quismé van Spieringenberg (v. Denzel van ’t Meulenhof) uitgeroepen tot winnaar bij de 3-jarigen. Van Spieringenberg is de fokkerij van Stijn Depelseneer. Quismé haar grootmoeder is Ilusionata van ’t Meulenhof. Qazart Horta (v. Le Diamant Horta) van Wim en Ludo Van Rossem sprong naar een tweede plaats. Queen’s Imagine van Wellington (v. Imagine van de Hermitage), die de voorbije weken al won op de wedstrijd van BWP Leiestreek en op 1 november tweede werd in St. Niklaas, behaalde dit keer een derde plaats. Deze merrie werd gefokt door Guy Aers. Quana van Klapscheut (Iron Man van de Padenborre – fokker BVBA Mivaro) en Queen van de Warande (v. El Torreo de Muze – fokker Severin Aerens) vervolledigden de top vijf.

  Klik hier voor alle uitslagen

   

 • Aan referenties geen gebrek na zeven edities

  Tijdens de eerste editie in 2012 won Luna van de Eedthoek (v. Quinn van de Heffinck) bij de 2-jarigen. Eddy Trossaert zag zijn merrie als 4-jarige vice-Belgisch kampioen worden met Daphne Van Hende in het zadel.

  Nog zo een opvallende verschijning in 2012 was de toen 2-jarige hengst Dantes van ter Hulst Z (v. Dollar de la Pierre). Hij werd toen tweede en werd vorig jaar tijdens de bekende Woodland’s International Sales verkocht.

  De intussen 9-jarige Koriano van Klapscheut (v. Lord Z) uit de fokkerij van Emile Van Rossem behaalde als 3-jarige een vijfde plaats in 2013. Eind september (2017) werd de ruin Wereldkampioen in Lanaken met Dayro Arroyave.

  In dezelfde reeks van Koriano won toen Kerbie V.V. (v. Chacco Blue) van Evelyne Van Vreckom. Kerbie werd als 4-jarige Belgisch kampioen met Van Vreckom in het zadel.

  Dat de jaargang bij de 3-jarigen in 2013 een sterke reeks was toont ook de tweede plaats van Karibou Horta (v. Landor S) van Wim Van Rossem. Na verschillende internationale overwinningen met Jos Verlooy werd Karibou Horta begin dit jaar verkocht aan een Britse amazone.

  In 2015 won Nona JW (v. I Am Moerhoeve’s Star) het vrijspringen bij de 2-jarigen. Jan Wuytack zijn fokproduct kroonde zich twee jaar later tot Belgisch kampioen bij de 4-jarigen met Frederik Wuytack.

  In 2016 won Orak D’hamwyck (v. Tobago Z) van de familie Vergauwen – Van Impe) bij de 2-jarigen. Dit leverde hem een wildcard op voor het vrijspringen in Mechelen. Daar liet hij nogmaals zien dat hij de terechte winnaar was in Ternat, want ook in Mechelen was hij de grote winnaar.

  Orak liet ook meteen zijn kwaliteiten zien onder het zadel. Met Marc Bellemans in het zadel werd hij in 2018 eindwinnaar van de nationale STX cyclus bij de 4-jarigen.

  In september 2019 werd tijdens de Woodlands’s International Sales de 6-jarige Nikias V.V. (v. I’m Special de Muze) verkocht voor een bedrag van 155.000 euro. Evelyne Van Vreckom haar fokproduct won als 2-jarige het vrijspringen op de National Free Jump Contest.

  Ook de winnaar van het vrijspringen vorig jaar bij de 3-jarigen Parise van den Dael (v. I Am Moerhoeve’s Star) uit de fokkerij van Eric en Frederik Dekens liet meteen van zich horen. Met Frederik in het zadel werd zij in augustus van dit jaar kampioen van België bij de 4-jarigen.

 • Pajottenland boven tijdens de National Free Jump Contest

  De Jonge Fokkers organiseerden afgelopen zondag hun zevende editie van de ‘National Free Jump Contest powered by STX’ bij Sportstal Vanderhasselt in Ternat.

  Net geen 200 paarden en pony’s kwamen er aan de start. Zij werden beoordeeld door juryleden Herman Van Den Broeck, Johan Bijloos, Tim Van Tricht, Erik De Winter, Dieter Laheyne en Henry Brugier.

  Hoge opkomst bij de pony’s

  Sinds de eerste editie krijgen ook fokkers van pony’s de mogelijkheid om deel te nemen. ‘Zij kunnen elders amper deelnemen aan wedstrijden en wij willen hen de kans geven om hun fokproducten aan het publiek te tonen’ klinkt het bij de Jonge Fokkers.

  Met dertien deelnemers kregen we een mooie strijd te zien. De top drie werd volledig ingenomen door Stal Prinseveld uit Maldegem. Zij namen voor het eerst deel in Ternat en gingen meteen met alle prijzen aan de haal. Winnen deden ze met Upendo Prinseveld DSC (Quint van de Groenheuvel x Kanshebber). Deze behaalde vier punten meer dan Orchid’s Manique (v. Kanshebber). Op de derde plaats kregen we Zion 2 VDK (v. Zeppe van de Ijsseldijk).

  Zangersheide levert de winnaars bij de 2-jarigen

  De 2-jarigen werden verdeeld in twee aparte reeksen voor mannelijke en vrouwelijke paarden. Bij de merries verscheen Air Love Bull’s Eye Z (Air Jordan Z x Echo van ’t Spieveld) als eerste in de ring. Het fokproduct van Mathias Ockerman mocht zich met zijn eigenaar Andres Vervisch later op de dag eveneens als eerste opstellen in de prijsuitreiking. Zij hadden zes punten meer dan de nummers twee. Die plek werd gedeeld door de BWP’ers Quisme van Spieringenberg (v. Denzel van ’t Meulenhof – fokker Stijn Depelseneer) en Queen Pleasure vd Slypshoek (v. For Pleasure – fokkers Lieven Lammers en Maaike Coene). Stoeterij Mivaro leverde de nummer vier met Quana van Klapscheut (v. Iron Man vd Padenborre). Voor Queentina (v. Calido) van fokker Marleen De Schutter was er een vijfde plaats.

   

  Zangersheide leverde ook bij de mannelijke 2-jarigen de winnaar. Daar was het Cuba Libre van Paemel Z (Cicero Z van Paemel x Calvaro Z) die won. Hengstenhouderij Dekens stelde de hengst van Stoeterij Van Paemel voor. Commander HK Z (v. Comme Il Faut) behaalde een tweede plaats. HK verwijst naar de fokkerij Halkin Stables van Tim Van Hal en Olivia Kinneson. Kiwi du Colroy (v. Jingo di Dieu d’Arras) van Rene Dupont eindigde op de derde plaats. Stal Jonckhoeve leverde de nummer vier met Diablo van Jonckhoeve Z (v. Doree vd Moskifarm). Op de vijfde plaats zagen we Grand Canyon HD Z (v. Grecco Sitte) van Tommy Dermaut en Kevin Hollevoet.

   

  I Am Moerhoeve’s Star levert opnieuw de winnaar

  Net als vorig jaar ging bij de 3-jarigen de overwinning naar een nakomeling van I Am Moerhoeve’s Star. Met één punt verschil was het hengstenhouderij Dekens die won met de BWP merrie Parise van den Dael. Marc en Kristof De Pauw werden tweede met Penturio van Strijtem (v. Centurio 22). Penturio zijn halfbroer Oh My Star Van Strijtem won vorig jaar deze reeks. Hendrik Vandorpe werd derde met Pistoia du Bois (v. Indoctro). De sBs’er Jiosko Sitte (v. Ogano Sitte) klasseerde zich op de vierde plaats met zijn fokker Horse of Belgium. Formidable de Kestemont Z (v. For Pleasure) van Kurt Van Den Eynde werd vijfde in deze reeks.

   

  Klik hier voor alle uitslagen.

  Alle foto’s zijn via deze link terug te vinden.

   

 • Gilbert De Roock koopt meervoudig vrijspringen winnaar Oh my star van Strijtem

  Gilbert De Roock heeft opnieuw een jong talent naar zijn stallen gehaald. Hij ging over tot de aankoop van de 3-jarige BWP hengst Oh my star van Strijtem (I Am Moerhoeve’s Star x Vancouver D’Auvray).
  Het fokproduct van Marc en Kristof De Pauw won dit jaar op alle wedstrijden vrijspringen waar hij aan de start kwam. Zo won hij in februari het vrijspringen van BWP Wambeek, in september tijdens de Horseman Masters en op 11 november het vrijspringen van de Jonge Fokkers. Sinds september stond de hengst in training bij Evelyne Van Vreckom.

  Het is niet de eerste keer dat De Roock op het vrijspringen van de Jonge Fokkers in Ternat koopt. Zo kocht hij in het verleden ook al Melvin DC (winnaar in Ternat), Mabel de Kwakenbeek (veilingtopper The Ten) en Koriano van Klapscheut (Wereldkampioen 7-jarigen).

   

   

  Video Oh my star van Strijtem:

 • Oh my star van Strijtem wint nu ook op de National Free Jump Contest

  De zesde editie van de ‘National Free Jump Contest powered by Horseman’ was bij Sportstal Vanderhasselt in Ternat alweer een groot succes! Meer dan 180 jonge paarden en pony’s lieten er afgelopen zaterdag hun kwaliteiten zien. De ‘Jonge Fokkers’ wisten opnieuw Louis De Cleene te strikken als speaker en de jury bestond uit Herman Van Den Broeck, Marc Van Dijck, Nick Vrins, Stijn Van Campenhout en Johan Bijloos.

  De wedstrijd begon zoals de traditie het wil met de reeks voor pony’s. Daarin ging de overwinning naar Jingaro de la Naiade (Ultra Top De La Haie x Lucky Boy) van Cityhorse BVBA uit Kluisbergen. Ice Cube van Duyversputte (Houston x Braamhoeve Werner) en Iron Man van Duyversputte (v. Dieu Merci van T&L) van Lieve Blindeman werden tweede en derde.

  Jingaro de la Naiade (Ultra Top De La Haie x Lucky Boy)

   

  Opnieuw succes voor de fokkerij van Jan Wuytack

  De reeks voor vrouwelijke 2-jarige werd gewonnen door Poppemieke JW vd Moerhoeve (Vigo d’Arsouilles x Diamant de Semilly) van Jan Wuytack en De Moerhoeve. Twee jaar geleden won Jan Wuytack ook al deze reeks met Nona JW, die eerder dit jaar Belgisch kampioen werd bij de 4-jarigen.
  Pourqoui Pas van ’t Meulenhof (Gemini x Marius Claudius) van Jimmy Vermeulen en Joris De Brabander behaalde een tweede plaats. De derde plaats was voor Peurdy DC (Denzel van ’t Meulenhof x Bamako de Muze). In het verleden was fokker Geert De Cooman in Ternat ook al succesvol met Melvin DC, die toen bij de 2-jarigen won.
  Happy van de Gulden (Casall x Cormint – fokker Heymans-De Kempeneer) en Pimpernel vd Molendreef (Dieu Merci van T&L x Upsilon van de Heffinck – fokker Stal De Molendreef) werden vierde en vijfde.

  Poppemieke JW vd Moerhoeve (Vigo d’Arsouilles x Diamant de Semilly)

   

  Boyfriend du Seigneur was de grote winnaar

  Marc Vanlangendonck was een tevreden fokker bij de mannelijke 2-jarigen. Zijn hengst Boyfriend du Seigneur leverde drie nakomelingen in de top vijf en Vanlangendonk zag drie eigen fokproducten terug in de top vijf.
  De winst was weggelegd voor Jacquart du Seigneur (Boyfriend du Seigneur x Ogano Sitte). Zijn moeder is Cibelle du Seigneur en komt hiermee uit de bekende stam van Ta Belle van Sombeke. Jones du Chapitre (Boyfriend du Seigneur x Ugano Sitte) van fokker Elevage du Chapitre eindigde op de tweede plaats. Kingsize Str (Numero Uno x Indoctro) van Jef De Wever en Inge t’Jampens eindigde op de derde plaats.

  Marc Vanlangendonk werd nog vierde met Joker du Seigneur (Don’t Touch Tiji Hero x Vivaldi du Seigneur) en vijfde met Just Boy du Seigneur (Boyfriend du Seigneur x Aganix du Seigneur).

  Jacquart du Seigneur (Boyfriend du Seigneur x Ogano Sitte)

   

  Derde overwinning op een rij voor Oh my star van Strijtem

  Met veel overtuiging en een duidelijk verschil in punten won de hengst Oh my star van Strijtem (I Am Moerhoeve’s Star x Vancouver d’Auvrey) de reeks voor 3-jarige paarden. Het fokproduct van Marc en Kristof De Pauw won eerder dit jaar al het vrijspringen van BWP Wambeek en tijdens de Horseman Masters in Lier.

  Ollie Be Good (Balou du Rouet x Chippendale Z) van Martine Rolin eindigde op de tweede plaats. Stoeterij Mivaro van de familie Van Rossem, die vorig jaar twee reeksen won, werd derde met Oriana van Klapscheut, een dochter van Diamant de Semilly uit de merrie Kiliana van Klapscheut (v. Landor S).
  One Way vd Molendreef (Kafka vd Heffinck x Contact van de Heffinck) en Oscar van de Kampanje (Toulon x Darco – fokker Hans Sarens) vervolledigden de top vijf.

  Naast de vele geldprijzen en prachtige naturaprijzen werden er ook verschillende gratis dekkingen weggegeven. Hengstenhouderij Dekens gaf bij de pony’s en de 2-jarigen in totaal drie dekkingen weg. Bij de 3-jarigen kreeg de winnaar een gratis dekking van Tal Milstein Stallions en was er voor de nummer twee een gratis dek van Belgisch kampioen bij de hengsten, Mugaro van Klapscheut. In samenwerking met de drie Belgische stamboeken werd er aan hun beste fokproduct ook een deken gegeven.

  Alle uitslagen zijn via deze link terug te vinden.

  Klik hier voor de geselecteerde paarden voor de halve finale van het vrijspringen op Jumping Mechelen.

   

  Video Oh my star van Strijtem:

 • Indigo Sitte en Jungle Bee D’Eel als leiders naar de ‘Belgian Free Jump Tour’ finale

  Komende zaterdag staat in Ternat de finale van de ‘Belgian Free Jump Tour’ op het programma. Deze Tour is een samenwerking tussen de wedstrijden vrijspringen van Ghlin, Moorsele en Ternat.

  Na de manches in Ghlin en Moorsele staat de sBs merrie Jungle Bee D’Eel (Gastronom de Hus x Chellano Z) van Lee Vandekerckhove uit Renaix aan de leiding bij de 2-jarigen. Marc Vanlangendonck zien we op de tweede plaats terug met Just Boy du Seigneur (Boyfriend du Seigneur x Aganix du Seigneur Z). Hendrik Vandorpe en Pistoia du Bois (Indoctro x Kashmir van Schuttershof) staan op een voorlopige derde plaats. Zijn grootmoeder is de moeder van Reveur de Hurtebise HDC. Paroikaparflam vd Kleyenberg (Vdl Cardento x Skippy II) en Janane d’Esquelmes (Kannan x Inshallah de Muze) van Antoine Vermeersch en Daniel Maillart staan op plaatsen vier en vijf.

  Bij de 3-jarigen zien we Indigo Sitte (Marius Claudius x Chellano Z) van Daniel en Nicolas Boudrenghien helemaal bovenaan staan. Hij is de halfbroer van Vatson en Curtis Sitte. Met Ivanoe du Houssoit hebben zij nog een troef in handen op de vierde plaats. Eddy Desmecht zijn I Am Star du Long Chene Z (I Am Moerhoeve’s Star x Ohio van de Padenborre) staat op de tweede plaats voor Ize Coeur de Bellignies W (Diamant de Bellignies x Ogano Sitte) van Bruno Villani. Ize Coeur zijn moeder is Cibelle du Seigneur die op haar beurt dan weer Verybelle du Seigneur heeft als moeder. Lieven Lammers en Balou Boy NC Z (Balou du Rouet x Darco) staan op de vijfde plaats.

  Vorig jaar leverde Clintissimo Z zowel bij de 2- als 3-jarigen de winnaar (foto boven)

 • Orak d’Hamwyck klasse te sterk bij de tweejarigen

  Het is een klassieker geworden ondertussen, de fokkerijdag op Jumping Mechelen. Die start traditiegetrouw met het vrijspringen van de tweejarigen, de toppers van morgen zeg maar. Het niveau lag bijzonder hoog, maar er bleek uiteindelijk geen kruid gewassen tegen de zwarte parel Orak d’Hamwyck. De zoon van Tobago Z was met een score van 87.50, Ohaj De Regor (v. Kannan) en Olan van de Vrombautshoeve (v. Horion de Libersart) ruim de baas.

  Tobago Z is een zoon van Tangelo van de Zuuthoeve die recent verhuisde naar de stallen van Stephex. Nakomeling Orak d’Hamwyck, in eigendom van de familie Vergauwen – Van Impe imponeerde met huizenhoge sprongen en een extra uitzwaaiende achterhand. Uiteindelijk was de quotering van de juryleden, Cor Loeffen en Christophe Vanderhasselt, goed te volgen, want op de tweede plaats eindigde terecht Ohaj De Regor uit de fokkerij van de familie Veldeman met 83.50 punten. Olan van de Vrombautshoeve van Lieven Boelens sloot met 83.00 punten aan op de derde plaats.

  Zes paarden mochten uiteindelijk terugkomen voor de prijsuitreiking in deze proef gesponsord door Stoeterij Zangersheide. Op vier eindigde Olympke van ’t Merelsnest (v. Vigo d’Arsouilles) van de familie Van Bunder. De vijfde stek ging naar Emerine Z (v. Emerald van ’t Ruytershof) van Severine Cretskens, vlak voor Okey-Dokey van de Axelhoeve (v. Dieu-Merci van T&L).

   

  Winnaar Orak d’Hamwyck (v. Tobago Z)

   

  Het zilver was voor Ohaj De Regor (v. Kannan)

   

  De derde plaats ging naar Olan vd Vrombautshoeve (v. Horion De Libersart)

 • Jody Bosteels koopt winnaar van de national freejump contest

  De ‘National Freejump Contest’ van de Jonge Fokkers Wambeek staat al enkele jaren bekend als de grootste wedstrijd vrijspringen van België.

  Verschillende paarden werden er de voorbije jaren verhandeld, zoals o.a. Melvin DC (v. Elvis Ter Putte) die er als 2-jarige won en meteen werd verkocht aan Gilbert De Roock.

  Nu werd ook de intussen 4-jarige BWP’er Memousin van den Dael (I Am Moerhoeve’s Star x Lipton) verkocht. Memousin won er vorig jaar bij de 3-jarigen en schitterde dit jaar op de affiche voor de vijfde editie. Hengstenhouderij Dekens uit Kester verkocht hun fokproduct nu aan Jody Bosteels uit Affligem. Memousin zijn grootmoeder Amousine van den Dael (v. Sheyenne de Baugy) heeft met de volle broers Cartier en Cayenne 175 (v. Cartoon) al twee 1m60 paarden op de wereld gebracht.

 • Clintisimmo Z nakomelingen winnen de Belgian Free Jump Tour

  De winnaars van de eerste editie van de ‘Belgian Free Jump Tour powered by Emerald’ zijn bekend! Na drie manches in Ghlin (Wallonië), Moorsele (West-Vlaanderen) en Ternat (Vlaams-Brabant) zijn de eerste winnaars van deze nieuwe competitie gekend.

  Drie organisatoren, met AHECS, BWP Leiestreek en Jonge Fokkers Wambeek, sloegen een half jaar geleden de handen in elkaar om een nieuwe competitie vrijspringen op poten te zetten.

  De opzet ervan was om de fokkerij te promoten en een platform te creëren waar de fokkers hun paarden konden verkopen.

  De Tour begon eind augustus met de manche in Ghlin, twee weken later werd er gesprongen in Moorsele en op 11 november was er de finale in Ternat.

  Dankzij hoofdsponsor Emerald was er in deze Tour maar liefst 5.000 euro te verdelen onder de laureaten en dit bovenop de prijzenpot die elke organisatie tijdens hun manches hadden voorzien. De winnaars gingen naar huis met een cheque van 500 euro.

  De reeks voor 2-jarigen werd overduidelijk gewonnen door Caristello Jp Z (Clintissimo Z x Popcorn) van Jonas Sunaert en uit de fokkerij van de familie Poelmans. Hij won met een totaal van 134 punten. Caristello Jp Z begon met een 9e plaats in Ghlin, behaalde een 5e plaats in Moorsele en klasseerde zich op de 2e plaats in Ternat.

  Met 115 punten behaalde de BWP merrie Orfana van de Ultrahoeve (Dakar VDL x Jetset-D) van fokker en eigenaar Noella Van Den Neucker een tweede plaats. Sophie Germis eindigde op de derde plaats (90 punten) met de BWP’er Opus One (Diamant de Semilly x Darco). Opus One werd gefokt door Jacques Corstiens. Als veulen werd hij op de BWP Auction Antwerp verkocht voor 14.000 euro.

  Bij de 3-jarigen kregen we net als in de andere reeks een zoon van Clintissimo Z als eindwinnaar. Het was Capteyn TD Z (v.m. Verdi) van fokker en eigenaar Tommy Dermaut en Kevin Hollevoet die in de finale de eindoverwinning op zijn naam wist te schrijven. Capteyn TD Z zijn Tour begon met een 10e plaats in Ghlin, winst in Moorsele en een 5e plaats in Ternat. Dit leverde hem een score op van 135 punten.

   

  Met amper 1 punt verschil eindigde de sBs hengst Hollywood du Houssoit (Dayton Sitte x Carnac Del Follee) van fokker en eigenaar Nicolas Boudrenghien op de tweede plaats. De BWP’er Nilton Van Ter Moude (L’Arc De Triomphe x Cassini I), die voor aanvang van de finale in Ternat aan de leiding stond, eindigde uiteindelijk op de derde plaats. ‘Van Ter Moude’ is de fokkerij van Claude Demets.

  Na afloop van de finale konden de drie organisatoren alvast tevreden zijn over de opzet van deze Tour. Want winnaar Capteyn TD Z werd meteen verkocht aan Sportstal Vanderhasselt.

  Kristof De Pauw, voorzitter van de Tour: “We zijn tevreden over het verloop van deze eerste editie. Er was meteen veel belangstelling van de deelnemers en we zijn in ons opzet geslaagd om een platform voor de fokkers te creëren om hun paarden te kunnen verkopen. Volgend jaar komt er zeker een vervolg op dit concept.”

  Axel Verlooy, sponsor van de Tour namens Emerald: “Deze Tour was een mooi initiatief van de drie organisaties. Het ging hier om drie wedstrijden die perfect georganiseerd waren en waar er paarden van hoge kwaliteit aan de start kwamen.


  Bon Foto’s: Foto Royal